Vad är Responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign är en teknik för att bygga webbplatser som fungerar bra oavsett om de besöks via en dator, mobil eller surfplatta. Man kan förenklat säga att uttrycket responsiv webbdesign kommer från att designen anpassar sig efter skärmstorlek.

Tekniskt sett så använder man HTML och CSS för att dynamiskt anpassa webbplatsens layout. Det innebär att en och samma sida reagerar olika beroende på vilken enhet man använder för att beskåda webbplatsen, ur ett ekonomiskt och underhållsperspektiv innebär detta att man endast behöver underhålla en webbplats och inte flera beroende på vilken enhet besökaren använder.

Exempel på Responsiv webbdesign
Exempel på Responsiv webbdesign

Responsiv webbdesign kan ses som en variant av progressive enhancement – Progressive Enhancement är ett sätt att utveckla en webbplats så att den anpassas till kapaciteten hos webbläsaren som tittar på den, användaren ska erbjudas en så god upplevelse som möjligt baserat på de förutsättningar som användarens plattform ger.

Enkelt beskrivet kan man säga att Progressive Enhancement handlar om att man först skapar en grund som ska fungera även på de enklaste enheter. Det kan t.e.x vara en äldre telefon som inte har så många funktioner. Ofta börjar man med den minsta varianten, för mobila enheter, för att sedan skala upp till en fullskalig webbupplevelse på dator.

Prova 1 månad kostnadsfritt